Na jubilejný výtvarný festival zavítajú 45 umelci zo 17 krajín

19.09.2013 Snina

Snina 18. septembra (TASR) - V meste Snina vrcholia v týchto dňoch prípravy na jubilejný, 20. ročník Medzinárodného výtvarného festivalu, na ktorý pricestujú už tradične umelci z viacerých krajín.
Akademický maliar Andrej Smolák, ktorý je spoluorganizátorom festivalu, informoval, že pozvanie do Sniny prijalo v tomto roku 45 výtvarníkov zo 17 krajín. "Po prvý raz k nám prídu umelci z Južnej Kórey, Mexika a Kirgizska," poznamenal s tým, že v uplynulých 19 ročníkoch podujatia navštívili východoslovenské mesto stovky výtvarníkov z celej Európy, ale napríklad aj z Číny, Indie, Austrálie, Argentíny, Kuby, Ghany, Kuvajtu či USA.
Festival výtvarného umenia v najvýchodnejšom kúte Slovenska si v tejto súvislosti získal za posledné roky veľkú popularitu. "Umelci sa nám hlásia sami. Nemôžeme však pozvať všetkých, preto sme nútení robiť výber," podotkol Smolák.
Pripravované kultúrne podujatie odštartuje v nedeľu 22. septembra slávnostným sprievodom pozvaných umelcov mestom Snina so zástavami ich domovských krajín. K oficiálnemu otvoreniu jubilejného výtvarného festivalu dôjde v pondelok 23. septembra v reprezentačných priestoroch zrenovovaného mestského kaštieľa.
Smolák ďalej uviedol, že pozvaní umelci budú na východe Slovenska počas festivalu už tradične tvoriť nové diela. Ich dočasným "ateliérom" sa stanú priestory sninskej galérie, Domu Matice slovenskej, miestneho Výtvarného centra, ale aj exteriér obce Stakčínska Roztoka a voľná príroda v okolí Sniny.
Súčasťou festivalu bude aj pestrý sprievodný program. Vo výtvarnom centre otvoria v stredu 2. októbra výstavy diel Andreja Smoláka, Jarmily Veľkej, Mareka Žitňana a Emila Semanca. V pondelok (23.9.) uvedú do života v mestskom kaštieli výstavu s názvom Konfrontácie, ktorá je výberom z tvorby autorov - účastníkov 19 ročníkov sninského výtvarného festivalu.
"Rakúsky umelec Odin Rosenzweig zobrazuje našu spoločnosť od bohatstva a luxusu po biedu a zúfalstvo. Sprevádza nás extrémami spoločnosti," uviedol Smolák na margo fotoinštalácie spomínaného autora, ktorú sprístupnia verejnosti vo štvrtok 3. októbra.
Sninský festival vyvrcholí v sobotu 5. októbra slávnostným galavečerom a koncertom Štátnej filharmónie Košice v kinosále mestského Domu kultúry. S obrazmi vytvorenými počas 20. ročníka podujatia sa následne predstavia ich autori v priestoroch miestnej galérie a výstavnej siene Domu Matice slovenskej.
 

Vyberte región